Monday - Sunday From 8 AM to 6 PM
6562 Orange Street Leominster, MA 01453
Župno hodočašće u Banju Luku

Hodočašće naše župe u Banju Luku

U subotu 18. svibnja 2024. godine naš župnik Dražan Mirčić poveo nas je na hodočašće blaženom Ivanu Mertzu u Banju Luku. Skupilo nas se 80-ak, većinom iz naše župe ali i dragih prijatelja iz susjednih župa.

Po dolasku u rodni grad Ivana Mertza, najprije smo posjetili župnu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije. Tu nas je dočekao župnik i banjolučki dekan  preč. Žarko Vladislav Ošap kojeg smo upoznali prošle godine na proslavi zaštitnika naše župe svetog Maksimilijana biskupa. Vlč. Žarko nas je upoznao sa poviješću banjolučke biskupije, svoje župe i same crkve. Ispričao nam je i životni put i djelovanje Ivana Mertza, a imali smo i priliku pomoliti se ispred moći i slike blaženika koji su se nalazili ispred glavnog oltara.

Nakon duhovne okrepe uslijedio je ručak u župnom dvorištu za sve hodočasnike.

Poslije ugodnog i radosnog druženja s domaćinom, imali smo vremena za samostalno istraživanje grada, pokoji suvenir, kavu ili sladoled a neki su se odlučili provozati motornom kočijom. Svi smo se opet okupili ispred banjolučke katedrale svetog Bonaventure gdje nas je dočekao i katedralom proveo preč. mons. Pero Ivan Grgić, biskupijski kancelar i rektor katedrale. Mons. Grgić iscrpno nas je upoznao sa poviješću katedrale ali i Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini.

Slijedeća postaja hodočašća bila je samostan Marija Zvijezda, nekoć najveći samostan starog reda reformiranih cistercita, među narodom poznatiji kao trapisti. Tu smo najprije pogledali bogati muzej kroz koji nas je proveo o. Zvonko Topić koji danas brine o samostanu. Bila je prilika kupiti i pokoji prehrambeni suvenir.

Vrhunac hodočašća bila je sveta misa Duhovskog bdijenja u Mariji Zvijezdi  gdje se održavala Karizmatska Obnova u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine. Misu je predvodio mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, u zajedništvu s nekolicinom pristiglih župnika i našim Dražanom Mirčićem.

Sve je najviše oduševio zbor karizmatske zajednice Emanuel koji je animirao cijeli karizmatski susret i poslije mise s još nekoliko skladbi vrlo nadahnuto slavio Boga uz sveopće oduševljenje prisutnih.

Bilo je ovo naš drugi posjet banjolučkoj crkvi sa našim župnikom Dražanom a najljepši dio hodočašća bilo je to što je 79 duša disalo kao jedna i djelovalo u prekrasnom zajedništvu, vjeri, ljubavi i radosti.