Monday - Sunday From 8 AM to 6 PM
6562 Orange Street Leominster, MA 01453
Uskrs u Bregima

Uskrs u župi Sv Maksimilijana Posavski Bregi

Priprava za najveći kršćanski blagdan Uskrs počinje već sa Korizmom, postom, molitvom i dobrim djelima. Tako je bilo i u našoj župi u Posavskim Bregima.

Da bi potaknuo našu pripravu naš župnik Dražan organizirao nam je početkom i krajem Korizme duhovne obnove, poticao nas na ispovijed (ispovijedao prije svake dnevne i nedjeljne mise i organizirao veliku župnu ispovijed prije velikog tjedna), molitvu, ljubav i zajedništvo.

Nije Duh Sveti djelovao samo kroz našeg svećenika. I naš crkveni zbor je tjednima, uz redoviti repertoar za tekuću nedjelju, marljivo uvježbavao pjesme i napjeve za veliki tjedan i sam Uskrs.

Da je to djelovalo i na vjernike pokazuje sve veći dolazak na svetu misu, od najmlađih do najstarijih. Tako je na Cvijetnicu ove godine naša Bogoslužna dvorana bila više nego premala za sve koji su prisustvovali svetoj misi. I ne samo na Cvijetnicu nego i sve dane velikog tjedna osobito u Vazmenom trodnevlju i na sam Uskrs.

Vazmeno trodnevlje započelo je Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak.

Obredi na Veliki petak započeli su službom riječi gdje su čitači pomogli u čitanju Evanđelja, podijelivši uloge, tako da su župljani na malo drugačiji način mogli poslušati Muku Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu.

Klanjanje križu crkveni zbor je vrlo nadahnuto popratio prigodnim pjesmama.

Vazmeno bdijenje započelo je blagoslovom ognja i pripravljanjem svijeće te ulaskom u crkvu  s uskrsnom svijećom.

Vazmeni hvalospjev – Exsultet (hvalospjev svjetlu uskrsne svijeće) otpjevao je naš mladi „maestro“ Josip Rudelić.

Misa je završila blagoslovom hrane u košarama koje su i ove godine bile vrlo maštovito ispunjene.

Nakon mise župnik nas je počastio prženim ribicama i krumpir salatom.

Kao što i priliči vrhunac slavlja bila  je Uskrsna misa za koju je naša Bogoslužna dvorana opet bila više nego premala. Zato se nadamo, uz Božju pomoć, što skorijem povratku u crkvu koja se obnavlja od oštećenja izazvanih potresom.