Monday - Sunday From 8 AM to 6 PM
6562 Orange Street Leominster, MA 01453
Hodočašće pješice na Mariju Bistricu

Pješačenje hodočasnika Gospi u Mariju Bistricu

U petak 11.kolovoza 2023. godine već treći puta za redom, nakon puno godina, župljani Župe sv. Maksimilijana biskupa iz Posavskih Brega u organizaciji svog župnika Dražana Mirčića hodočastili su pješice u Mariju Bistricu. Iz godine u godinu sve više župljana se odlučuje na ovu žrtvu i milost. Veseli što se ove godine, na ovo 60 km dugo pješačenje, priključilo i sedmero mladih i što je obnovljena stoljetna tradicija hodočašćenja pred blagdan Velike Gospe čiji su nositelji kroz sve ove godine bili vjernici župa Martinske Vesi, Sunje i Dubrovčaka Lijevog.

Već tradicionalno, na hodočašće se kreće nakon svete mise u Dubrovčaku Lijevom koja je ove godine bila u 20 sati. Prije samog polaska i blagoslovne molitve, vlč. Dražan je sve hodočasnike ugodno iznenadio podijelivši im hodočasničke majice.

Dvadeset i dvoje župljana iz župe Posavskih Brega zajedno sa desetak župljana Dubrovčaka Lijevog činili su ovu kompaktnu, veselu i čvrstom vjerom vođenu grupu hodočasnika.

Sa češćim odmaranjima tijekom puta, tako da i najstarijim hodočasnicima ne bude previše naporno, poznatom rutom Dubrovčak Lijevi – Oborovo – Rugvica – Dugo Selo – Soblinec – Kašina, u Kašinu su stigli oko podne. Odmor je kao i obično organiziran u vatrogasnom domu gdje su se hodočasnici mogli i osvježiti tj. istuširati. Ubrzo je došao i vatrogasni kombi DVD-a Dubrovčak Lijevi koji je kao i svake godine organiziran za prevoženje stvari za noćenje: vreća za spavanje, deka i sl.

Za hodočasnike je vlč. Dražan u 17 sati organizirao i svetu misu u mjesnoj crkvi u Kašini, koju je sam predvodio, kao i slasnu večeru u dvorištu vatrogasnog doma. Na meniju je bio pečeni odojak, prefine kiflice, razne pite i domaća salata kao i razni sokovi.

Pješačenje je nastavljeno u 5 sati ujutro u nedjelju. Nakon napornijeg penjanja hodočasničkim stazama stiglo se i do izvora ispred Laza gdje je tradicionalno okupljanje naših hodočasnika sa hodočasnicima Župe sv. Martina biskupa iz Martinske Vesi. Tu su se formirali u procesiju te uz pjesmu i molitvu krunice ušli u svetište Majke Božje Bistričke.

U crkvi ih je dočekala njihova Gospa obučena u posavsku narodnu nošnju, zavjetni dar hodočasnika župe iz Dubrovčaka Lijevog. Da žrtva bude potpuna, oko oltara se obilazilo na koljenima.

Nakon središnje svete mise i još poneku fotografiju za uspomenu svi su se složili da je ovo putovanje uz sve napore bilo prekrasno, puno milosti i neprocjenjivo.

Uz Božju pomoć, slijedeće godine očekujemo još više sudionika.