Monday - Sunday From 8 AM to 6 PM
6562 Orange Street Leominster, MA 01453
Proslavljen zaštitnik župe Sveti Maksimilijan biskup u Posavskim Bregima

Sv Maksimilijan biskup, zaštitnik župe

U srijedu 12. listopada 2022. godine u župi Svetog Maksimilijana biskupa u Posavskim Bregima proslavljen je patron župe. Svečanu misu predslavio je vlč. Branimir Motočić župnik u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Pešćenica u koncelebraciji sa mons. Markom Cvitkušićem generalnim vikarom Sisačke biskupije, preč. Božom Pinjuhom župnikom Uzvišenja Svetog Križa u Križu, vlč. Matom Sukalićem župnikom župe sv. Mihaela arkanđela u Velikoj Ludini, vlč. Stjepanom Levanićem župnikom župe sv. Jelene Križarice u Vrtlinskoj, vlč. Josipom Bulatom župnikom u Komarevu i domaćim župnikom vlč. Dražanom Mirčićem.

U vrlo nadahnutoj propovijedi, vlč. Motočić prisjetio se tko je bio Sveti Maksimilijan biskup i mučenik. Kako je mučen 284. godine u tadašnjoj rimskoj provinciji Panoniji u gradu Celeia, današnjem Celju što nije daleko od nas. Dakle čovjek je iz naših krajeva. A mučen je zato što se nije htio pokloniti rimskim bogovima.

Napomenuo je da je u to vrijeme živio je i Sveti Kvirin zaštitnik naše Sisačke biskupije.

Vlč. Motočić usporedio je naše vrijeme i vrijeme u kojem je živio Sv. Maksimilijan biskup. Koliko nas samo mala nekonformnost može udaljiti od vjere a on je za tu istu vjeru spremno položio svoj život.

Također je istaknuo da se sveci, naši zaštitnici, mole za nas. Čak i ako ih se nitko ne spomene i ako nitko ne pomisli na njih. Zato bi bilo dobro Bogu zahvaliti na njima i barem malo željeti biti kao oni i ozbiljnije shvatiti svoju vjeru.

Svetoj misi su uz mnoštvo vjernika prisustvovali i predstavnici grada predvođeni gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom.

Proslava je završena prigodnim domjenkom u župnom dvoru.